5.03.2024
18
Dictionar medical - Farmaciile multiFARM
Momentan, exista 29 Termeni in acest director, incepand cu litera A.
A
Abandon
In psihiatrie, stare a unui subiect afectat de disparitia unei legaturi afective sau materiale de care se leaga existenta sa. Abandonul poate privi o legatura naturala (parinti, copii) sau liber consimtita (soti, prieteni). El se manifesta printr-o dereglare profunda, a carei persistenta este adesea indiciul unor tulburari grave la copil (sindromul de arieratie afectiva, spitalism) si la subiectul varstnic, care sunt adesea foarte vulnerabili.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbarticular
Situat in vecinatatea articulatiei fara a avea legatura cu aceasta.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbazie
Tulburare a sistemului nervos, care se manifesta prin neputinta de a merge normal. Incapacitate partiala sau totala de a merge, independenta de vreun deficit muscular sau de vreo tulburare a mecanismelor elementare ale mersului.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbbe-wharton-mcindoe, tehnica chirurgicala
Tehnica chirurgicala ce consta in crearea unui vagin, la persoanele care nu il au. Se realizeaza prin formarea unui spatiu adecvat intre rect si vezica urinara.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbces
Colectie purulenta constituita, plecand de la un focar local de infectie, pe seama tesuturilor normale. Prin extensie, se mai numeste abces sau empiem, colectia purulenta constituita intr-o cavitate seroasa (peritoneu, pleura, meninge). Abcesele se pot dezvolta in oricare punct al organismului. Abcesul superficial, accesibil vederii si palparii, este amplasat cel mai des la degete (panaritiu) sau pe marginea anusului, dar si in gat, pe sezut, subsuoara sau pe partea ventrala. Abcesul profund poate fi localizat la nivelul ficatului, rinichiului, creierului, plamanului. Gravitatea sa depinde de localizare: abcesul creierului, fiind asemanator cu tumora, poate provoca hipertensiune intracraniana. Dupa modul lor de constituire si dupa viteza de evolutie, se pot distinge abcesele calde de abcesele reci.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbces cald
Acesta traduce cel mai des o reactie inflamatorie a organismului la dezvoltarea anumitor bacterii (stafilococi, streptococi) sau a unei amibe (Entamoeba histolytica), care poate provoca formarea unui abces in ficat. Bacteria sau microorganismul sunt vehiculati de circulatia sangvina sau limfatica si ajung astfel intr-un tesut unde, gasindu- se incarcerati, provoaca infectia. Un alt mod de a patrunde este prin piele, in caz de lezare (intepare, ranire). Simptome si semne - Abcesul cald se formeaza rapid si se inconjoara frecvent de o membrana, camasa sau carcasa, care il delimiteaza; el prezinta toate semnele locale ale unei inflamatii (roseata, caldura, umflare, durere), carora li se adauga semnele generale (febra, frisoane, insomnie) si, adesea, o adenopatie (umflarea ganglionilor limfatici). Supurarea antreneaza o crestere in volum a tesuturilor, o durere intermitenta si, daca abcesul este superficial, o fluctuenta (deplasarea puroiului la palpare). Abcesul cald se poate resorbi spontan, se poate inchista sau se poate sparge in tesuturile invecinate (fistulizare). Tratament - Un abces cald trebuie sa fie drenat. - Atunci cand este superficial, tratamentul abcesului este chirurgical: incizarea, evacuarea puroiului si drenarea cavitatii. Inainte de formarea abcesului, luarea de antibiotice si aplicarea de pansamente calde si impregnate cu alcool sunt suficiente adesea pentru a resorbi inflamatia. Acest tratament poate totusi sa se dovedeasca insuficient, riscand sa transforme inflamatia intr-un abces cronic. - Atunci cand este profund, abcesul cald trebuie sa fie drenat fie chirurgical, fie prin punctie sub control radiologic (ecografie sau scanografie). Tratat corect, abcesul cald se vindeca repede, dar, in anumite cazuri (germene foarte virulent, stare precara a organismului, diabet), infectia se extinde local (flegmon difuz), adesea chiar migreaza la distanta.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbces pancreatic
Colectie circumscrisa de puroi, localizata in parenchimul pancreatic.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbces perianal
Colectie circumscrisa de puroi, localizata in tesuturile din jurul orificiului anal. Este mai superficiala decat abcesul perirectal.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbces pericolic
Colectie circumscrisa de puroi, localizata in vecinatatea colonului.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbces perirectal
Colectie circumscrisa de puroi, localizata in tesuturile profunde situate in vecinatatea rectului.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbces rece
Abcesul rece este cauzat de bacilul lui Koch, agentul tuberculozei sau de ciuperci microscopice. Simptome si semne - Abcesul rece, cu constituire lenta si care nu antreneaza o reactie inflamatorie, evolueaza spre fistulizare. Cand este superficial, el lasa sa iasa in afara un puroi granulos. Cand este profund, se propaga spre os si muschi. El se manifesta printr-o febra prelungita si neregulata, o alterare a starii generale si pierdere in greutate.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbces retrofaringian
Colectie de puroi localizata in profunzimea tesutului faringian, posterior.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbcesul periamigdalian
Colectie purulenta localizata la nivelul regiunii cervicale, care cuprinde zona adiacenta amigdalelor.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbdomen
Partea inferioara a trunchiului, continand cea mai mare parte a viscerelor aparatului digestiv si a aparatului urinar. Continutul abdominal este invelit intr-un sac conjunctiv, peritoneul. Cavitatea abdominala se imparte pe doua niveluri. Etajul superior cuprinde ficatul, caile biliare, pediculul hepatic, duodenul, pancreasul, stomacul si splina. Etajul inferior cuprinde intestinul gros, intestinul subtire (jejunul si ileonul) si apendicele. O parte a colonului si rectul se gasesc in bazinul mic, subdiviziune a etajului inferior limitata prin arcul osos al centurii pelviene (sacrumul si osul iliac). Acesta mai contine, la barbat, vezica urinara, ansa sigmoida si ansele subtiri; la femeie, vezica urinara, uterul, trompele si ovarele. Examene - Palparea abdominala permite examinarea ficatului, splinei, uterului, vezicii urinare, detectarea anumitor tumori, perceperea unei distensii gazoase (meteorism) sau a unei efuziuni peritoneale (ascita). Explorarea clinica a continutului abdominal mai poate face apel si la tuseul rectal, asociat cu tuseul vaginal la femeie. Mijloacele de explorare a abdomenului, luate in ordinea crescanda a complexitatii lor, sunt: radiografia simpla (abdomen fara pregatire), ecografia, scanografia si imageria prin rezonanta magnetica (I.R.M. sau imagerie R.M.N.) Patologie - Peretele abdominal poate comporta zone de mai mica rezistenta, care stau la originea herniilor: canalul inghinal, ombilicul etc. Insusi peretele abdominal, in afara organelor, poate fi sediul unor contuzii sau al unor plagi. O contuzie poate provoca o leziune mai mult sau mai putin importanta a unui organ intern plin: ficat, splina, pancreas, cu risc de hemoragie interna in cazul primelor doua organe, de pancreatita in cazul ultimului organ. O contuzie atrage adesea dupa sine si o smulgere vasculara, sursa de hemoragie, si spargerea unui organ intern cavitar, ceea ce provoaca o peritonita. Cele doua leziuni pot fi asociate. Semnele unei hemoragii interne sau ale unei peritonite determina interventia de urgenta. O plaga poate sa nu lezeze decat peretele abdominal sau sa fie penetranta, adica transfixianta (sa comporte o intrare si o iesire). Orice plaga penetranta necesita conditii operatorii perfecte. Tratamentul in cazul unei plagi abdominale se bazeaza pe doua principii: corectarea socului si sangerarii printr-o reanimare rapida si explorarea chirurgicala completa a cavitatii abdominale.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbdomen acut
Urgenta chirurgicala cauzata de lezarea unuia sau a mai multor organe abdominale ca urmare a unui traumatism sau unei boli.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbdomen de lemn
Rigiditate musculara permanenta, ireductibila si dureroasa a peretelui abdominal. Sindrom ce nu trebuie sa fie mascat prin administrarea de analgezice sau antibiotice, impunandu-se o interventie chirurgicala de urgenta. Acest simptom este caracteristic pentru peritonita generalizata, indiferent de originea acesteia (apendicita, ulcer perforat, perforatie colica etc.).
Indexat de: Farmacist multiFARMAbdomen fara pregatire (radiografie)
Examen radiologic simplu al abdomenului vazut din fata. Radiografia abdomenului fara pregatire (sau radiografia abdominala pe gol) este un examen care se desfasoara fara administrarea prealabila a unui medicament opacifiant si nu necesita sa fie efectuat pe nemancate, ceea ce ramane totusi preferabil.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbdominoplastie
Interventie chirurgicala prin care se indeparteaza grasimea si tegumentul in exces de la nivelul abdomenului.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbductie
Miscarea de indepartare a unui membru de linia mediana a corpului.
Indexat de: Farmacist multiFARMAberatie
Termen folosit in optica reprezentand defectul in formarea imaginii de catre lentile.
Indexat de: Farmacist multiFARMAberatie cromozomiala
Anomalie privind numarul sau structura cromozomilor. In numeroase cazuri, aberatiile cromozomiale sunt congenitale, provenind dintr-o proasta repartitie cromozomiala (in timpul formarii ovulului sau spermatozoidului, sau in cursul primelor diviziuni ale ovulului fecundat), sau dintr-un aranjament cromozomic anormal al unuia dintre parinti, dar ele pot fi si dobandite (cromozomul Philadelphia in leucemia mieloida cronica, de exemplu). Diagnostic - Aberatiile cromozomiale sunt puse in evidenta prin studierea cariotipului (reprezentarea fotografica a cromozomilor unei celule). In cazul unei sarcini cu riscuri (antecedente familiale, femeie in varsta de peste 38 ani), medicul propune prin a IV-a saptamana de sarcina o analiza cromozomica a celulelor fatului, celule prelevate in cursul unei amniocenteze sau al unei biopsii a vilozitatilor coriale. In caz de detectare a unei anomalii grave, poate fi pusa problema intreruperii sarcinii. Un genetician evalueaza cu aceasta ocazie riscurile aparitiei unei anomalii in decursul sarcinilor ulterioare. Tratament - Data fiind natura anomaliilor decelate, care se rasfrang asupra tuturor celulelor unui individ, nu este posibila vreo vindecare. Majoritatea anomaliilor autosome nu permit o supravietuire de durata. Tratamentele hormonale si chirurgicale contribuie la corectarea unor anomalii de dezvoltare caracteristice sindroamelor Turner si Klinefelter.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbiotrofie
Pierderea sau degenerarea functiilor fara o cauza aparenta.
Indexat de: Farmacist multiFARMAblatie
Operatie constand din indepartarea unui organ, a unui ansamblu de tesuturi sau a unui corp strain pe cale chirurgicala. Sinonim: exereza.
Indexat de: Farmacist multiFARM㊉ Adauga un Termen
Promotii si oferte
In Farmaciile multiFARM
Pentru informatii avizate dpdv medical va rugam sa consultati direct un farmacist in farmaciile fizice multiFARM sau sa urmati sfaturile si indrumarile medicului dvs. Continutul paginilor din sectiunea "Dictionare", precum si alte sectiuni ale site-ului www.farmaciamultifarm.ro (Articole, Blog, etc) au ca unic scop informarea dvs. Ele nu reprezinta indrumarea unui specialist (farmacist sau cadru medical), daca nu este specificat altfel. Echipa multiFARM nu incurajeaza autotratamentul. Este foarte periculos sa luati medicatie fara indicatia medicului. Nu exista medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient. Exista medicamente ce pot deveni nocive in anumite conditii, nespecificate pe prospect. Farmaciile multiFARM nu isi asuma responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.