10.12.2024
12
Dictionar medical - Farmaciile multiFARM
Momentan, exista 60 Termeni in acest director
A
Abandon
In psihiatrie, stare a unui subiect afectat de disparitia unei legaturi afective sau materiale de care se leaga existenta sa. Abandonul poate privi o legatura naturala (parinti, copii) sau liber consimtita (soti, prieteni). El se manifesta printr-o dereglare profunda, a carei persistenta este adesea indiciul unor tulburari grave la copil (sindromul de arieratie afectiva, spitalism) si la subiectul varstnic, care sunt adesea foarte vulnerabili.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbarticular
Situat in vecinatatea articulatiei fara a avea legatura cu aceasta.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbazie
Tulburare a sistemului nervos, care se manifesta prin neputinta de a merge normal. Incapacitate partiala sau totala de a merge, independenta de vreun deficit muscular sau de vreo tulburare a mecanismelor elementare ale mersului.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbbe-wharton-mcindoe, tehnica chirurgicala
Tehnica chirurgicala ce consta in crearea unui vagin, la persoanele care nu il au. Se realizeaza prin formarea unui spatiu adecvat intre rect si vezica urinara.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbces
Colectie purulenta constituita, plecand de la un focar local de infectie, pe seama tesuturilor normale. Prin extensie, se mai numeste abces sau empiem, colectia purulenta constituita intr-o cavitate seroasa (peritoneu, pleura, meninge). Abcesele se pot dezvolta in oricare punct al organismului. Abcesul superficial, accesibil vederii si palparii, este amplasat cel mai des la degete (panaritiu) sau pe marginea anusului, dar si in gat, pe sezut, subsuoara sau pe partea ventrala. Abcesul profund poate fi localizat la nivelul ficatului, rinichiului, creierului, plamanului. Gravitatea sa depinde de localizare: abcesul creierului, fiind asemanator cu tumora, poate provoca hipertensiune intracraniana. Dupa modul lor de constituire si dupa viteza de evolutie, se pot distinge abcesele calde de abcesele reci.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbces cald
Acesta traduce cel mai des o reactie inflamatorie a organismului la dezvoltarea anumitor bacterii (stafilococi, streptococi) sau a unei amibe (Entamoeba histolytica), care poate provoca formarea unui abces in ficat. Bacteria sau microorganismul sunt vehiculati de circulatia sangvina sau limfatica si ajung astfel intr-un tesut unde, gasindu- se incarcerati, provoaca infectia. Un alt mod de a patrunde este prin piele, in caz de lezare (intepare, ranire). Simptome si semne - Abcesul cald se formeaza rapid si se inconjoara frecvent de o membrana, camasa sau carcasa, care il delimiteaza; el prezinta toate semnele locale ale unei inflamatii (roseata, caldura, umflare, durere), carora li se adauga semnele generale (febra, frisoane, insomnie) si, adesea, o adenopatie (umflarea ganglionilor limfatici). Supurarea antreneaza o crestere in volum a tesuturilor, o durere intermitenta si, daca abcesul este superficial, o fluctuenta (deplasarea puroiului la palpare). Abcesul cald se poate resorbi spontan, se poate inchista sau se poate sparge in tesuturile invecinate (fistulizare). Tratament - Un abces cald trebuie sa fie drenat. - Atunci cand este superficial, tratamentul abcesului este chirurgical: incizarea, evacuarea puroiului si drenarea cavitatii. Inainte de formarea abcesului, luarea de antibiotice si aplicarea de pansamente calde si impregnate cu alcool sunt suficiente adesea pentru a resorbi inflamatia. Acest tratament poate totusi sa se dovedeasca insuficient, riscand sa transforme inflamatia intr-un abces cronic. - Atunci cand este profund, abcesul cald trebuie sa fie drenat fie chirurgical, fie prin punctie sub control radiologic (ecografie sau scanografie). Tratat corect, abcesul cald se vindeca repede, dar, in anumite cazuri (germene foarte virulent, stare precara a organismului, diabet), infectia se extinde local (flegmon difuz), adesea chiar migreaza la distanta.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbces pancreatic
Colectie circumscrisa de puroi, localizata in parenchimul pancreatic.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbces perianal
Colectie circumscrisa de puroi, localizata in tesuturile din jurul orificiului anal. Este mai superficiala decat abcesul perirectal.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbces pericolic
Colectie circumscrisa de puroi, localizata in vecinatatea colonului.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbces perirectal
Colectie circumscrisa de puroi, localizata in tesuturile profunde situate in vecinatatea rectului.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbces rece
Abcesul rece este cauzat de bacilul lui Koch, agentul tuberculozei sau de ciuperci microscopice. Simptome si semne - Abcesul rece, cu constituire lenta si care nu antreneaza o reactie inflamatorie, evolueaza spre fistulizare. Cand este superficial, el lasa sa iasa in afara un puroi granulos. Cand este profund, se propaga spre os si muschi. El se manifesta printr-o febra prelungita si neregulata, o alterare a starii generale si pierdere in greutate.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbces retrofaringian
Colectie de puroi localizata in profunzimea tesutului faringian, posterior.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbcesul periamigdalian
Colectie purulenta localizata la nivelul regiunii cervicale, care cuprinde zona adiacenta amigdalelor.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbdomen
Partea inferioara a trunchiului, continand cea mai mare parte a viscerelor aparatului digestiv si a aparatului urinar. Continutul abdominal este invelit intr-un sac conjunctiv, peritoneul. Cavitatea abdominala se imparte pe doua niveluri. Etajul superior cuprinde ficatul, caile biliare, pediculul hepatic, duodenul, pancreasul, stomacul si splina. Etajul inferior cuprinde intestinul gros, intestinul subtire (jejunul si ileonul) si apendicele. O parte a colonului si rectul se gasesc in bazinul mic, subdiviziune a etajului inferior limitata prin arcul osos al centurii pelviene (sacrumul si osul iliac). Acesta mai contine, la barbat, vezica urinara, ansa sigmoida si ansele subtiri; la femeie, vezica urinara, uterul, trompele si ovarele. Examene - Palparea abdominala permite examinarea ficatului, splinei, uterului, vezicii urinare, detectarea anumitor tumori, perceperea unei distensii gazoase (meteorism) sau a unei efuziuni peritoneale (ascita). Explorarea clinica a continutului abdominal mai poate face apel si la tuseul rectal, asociat cu tuseul vaginal la femeie. Mijloacele de explorare a abdomenului, luate in ordinea crescanda a complexitatii lor, sunt: radiografia simpla (abdomen fara pregatire), ecografia, scanografia si imageria prin rezonanta magnetica (I.R.M. sau imagerie R.M.N.) Patologie - Peretele abdominal poate comporta zone de mai mica rezistenta, care stau la originea herniilor: canalul inghinal, ombilicul etc. Insusi peretele abdominal, in afara organelor, poate fi sediul unor contuzii sau al unor plagi. O contuzie poate provoca o leziune mai mult sau mai putin importanta a unui organ intern plin: ficat, splina, pancreas, cu risc de hemoragie interna in cazul primelor doua organe, de pancreatita in cazul ultimului organ. O contuzie atrage adesea dupa sine si o smulgere vasculara, sursa de hemoragie, si spargerea unui organ intern cavitar, ceea ce provoaca o peritonita. Cele doua leziuni pot fi asociate. Semnele unei hemoragii interne sau ale unei peritonite determina interventia de urgenta. O plaga poate sa nu lezeze decat peretele abdominal sau sa fie penetranta, adica transfixianta (sa comporte o intrare si o iesire). Orice plaga penetranta necesita conditii operatorii perfecte. Tratamentul in cazul unei plagi abdominale se bazeaza pe doua principii: corectarea socului si sangerarii printr-o reanimare rapida si explorarea chirurgicala completa a cavitatii abdominale.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbdomen acut
Urgenta chirurgicala cauzata de lezarea unuia sau a mai multor organe abdominale ca urmare a unui traumatism sau unei boli.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbdomen de lemn
Rigiditate musculara permanenta, ireductibila si dureroasa a peretelui abdominal. Sindrom ce nu trebuie sa fie mascat prin administrarea de analgezice sau antibiotice, impunandu-se o interventie chirurgicala de urgenta. Acest simptom este caracteristic pentru peritonita generalizata, indiferent de originea acesteia (apendicita, ulcer perforat, perforatie colica etc.).
Indexat de: Farmacist multiFARMAbdomen fara pregatire (radiografie)
Examen radiologic simplu al abdomenului vazut din fata. Radiografia abdomenului fara pregatire (sau radiografia abdominala pe gol) este un examen care se desfasoara fara administrarea prealabila a unui medicament opacifiant si nu necesita sa fie efectuat pe nemancate, ceea ce ramane totusi preferabil.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbdominoplastie
Interventie chirurgicala prin care se indeparteaza grasimea si tegumentul in exces de la nivelul abdomenului.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbductie
Miscarea de indepartare a unui membru de linia mediana a corpului.
Indexat de: Farmacist multiFARMAberatie
Termen folosit in optica reprezentand defectul in formarea imaginii de catre lentile.
Indexat de: Farmacist multiFARMAberatie cromozomiala
Anomalie privind numarul sau structura cromozomilor. In numeroase cazuri, aberatiile cromozomiale sunt congenitale, provenind dintr-o proasta repartitie cromozomiala (in timpul formarii ovulului sau spermatozoidului, sau in cursul primelor diviziuni ale ovulului fecundat), sau dintr-un aranjament cromozomic anormal al unuia dintre parinti, dar ele pot fi si dobandite (cromozomul Philadelphia in leucemia mieloida cronica, de exemplu). Diagnostic - Aberatiile cromozomiale sunt puse in evidenta prin studierea cariotipului (reprezentarea fotografica a cromozomilor unei celule). In cazul unei sarcini cu riscuri (antecedente familiale, femeie in varsta de peste 38 ani), medicul propune prin a IV-a saptamana de sarcina o analiza cromozomica a celulelor fatului, celule prelevate in cursul unei amniocenteze sau al unei biopsii a vilozitatilor coriale. In caz de detectare a unei anomalii grave, poate fi pusa problema intreruperii sarcinii. Un genetician evalueaza cu aceasta ocazie riscurile aparitiei unei anomalii in decursul sarcinilor ulterioare. Tratament - Data fiind natura anomaliilor decelate, care se rasfrang asupra tuturor celulelor unui individ, nu este posibila vreo vindecare. Majoritatea anomaliilor autosome nu permit o supravietuire de durata. Tratamentele hormonale si chirurgicale contribuie la corectarea unor anomalii de dezvoltare caracteristice sindroamelor Turner si Klinefelter.
Indexat de: Farmacist multiFARMAbiotrofie
Pierderea sau degenerarea functiilor fara o cauza aparenta.
Indexat de: Farmacist multiFARMAblatie
Operatie constand din indepartarea unui organ, a unui ansamblu de tesuturi sau a unui corp strain pe cale chirurgicala. Sinonim: exereza.
Indexat de: Farmacist multiFARMAblefarie
Malformatie congenitala manifestata prin absenta totala sau partiala a pleoapelor. Sinonim: ablepharie.
Indexat de: Farmacist multiFARMB
B.c.g. (vaccin)
Vaccin B.C.G - Vaccinul antituberculos. B.C.G.-ul (sigla bacilului lui Calmette si Guerin, inventatorii vaccinului) a fost fabricat plecand de la o cultura de bacili Mycobacterium tuberculosis bovis. Vaccinul B.C.G., un vaccin viu atenuat, permite sa se obtina o imunitate durabila fata de tuberculoza. El mai este utilizat si ca imunostimulant in anumite boli maligne (cancer de vezica sau leucemie). Vaccinarea, obligatorie in 64 de tari, este recomandata in multe alte tari. Vaccinarea se practica uneori chiar de la nastere in mediile de risc (membru al familiei unui tuberculos, copiii personalului spitalicesc etc.), dar cel mai des inaintea intrarii in colectivitate (cresa, gradinita), prin injectare intradermica sau prin multiinjectare (inel) aplicata pe brat sau pe coapsa. Un test de control in ce priveste dobandirea imunitatii este realizat 3 luni mai tarziu prin intradermoreactia la tuberculina, cu inel sau timbru. Vaccinarea trebuie sa fie recomandata daca rezultatul testului este negativ; tentativa poate fi reinnoita de trei ori maximum. Vaccinul nu provoaca decat usoare reactii locale (mica pustula cicatriceaIa). Acestea evolueaza in mod exceptional intr-o ulceratie sau cu diseminarea leziunii. Bolile de piele si starile de imunodepresie constituie contraindicatii ale acestei vaccinari.
Indexat de: Farmacist multiFARMB.k. BK
Bacil KOCH (bacil al lui) - Mycobacterium tuberculosis, o bacterie care determina tuberculoza.
Indexat de: Farmacist multiFARMB.k. virus
Adenovirus din familia papovavirusurilor. B.K. virusul este caracterizat printr-o lunga perioada de latenta; el este responsabil de o encefalita demielinizanta cu evolutie lenta. Aceasta encefalita rara, dar observandu-se in cazurile de imunodepresie (SIDA, grefa renala), este prima boala de acest tip care a fost raportata categoric la un virus. B.K. virusul nu trebuie sa fie confundat cu bacilul lui Koch, raspunzator de tuberculoza.
Indexat de: Farmacist multiFARMBabes-papanicolau (test)
Test diagnostic pentru afectiunile maligne sau premaligne ale colului uterin prin examenul citologic exfoliativ. Se disting cinci clase: - I: frotiu normal - II: frotiu inflamator - III: frotiu suspect cu celule modificate - IV: frotiu tipic neoplazic, cu celule atipice si celule normale - V: frotiu neoplazic cu un mare numar de celule atipice. Sinonime: Papanicolau, frotiu Papanicolau.
Indexat de: Farmacist multiFARMBabesia
Tip de paraziti ce afecteaza omul si animalele. Speciile intalnite in imbolnavirile umane sunt Babesia divergens, Babesia microti si Babesia duncani. Boala este numita babesioza.
Indexat de: Farmacist multiFARMBabesioza
Boala parazitara datorata infestarii globulelor rosii de catre babesoide. Babesoidele sunt protozoare care paraziteaza omul si numeroase animale (piroplasmoza canina). Denumirea bolii si a protozoarelor deriva din numele savantului roman Victor Babes. Infectia se transmite prin intepatura de capuse apartinand unor specii variate. Sub forma sa benigna, care se intalneste frecvent in SUA, babesioza se traduce prin febra, astenie, transpiratii si dureri musculare. In Europa, ea survine mai ales la subiectii care au suferit ablatia splinei; in acest caz este vorba de o forma grava care se manifesta printr-o anemie acuta, care apare brutal, si printr-o insuficienta renala severa. Tratamentul asociaza, in afara de indepartarea capusei, care ramane prinsa in piele mai multe zile, transfuzii sangvine, metode de epurare a sangelui prin rinichi artificial si antibiotice.
Indexat de: Farmacist multiFARMBaby blues
Tulburare ce apare dupa nastere, de obicei dupa a treia sau a patra zi si care se caracterizeaza prin probleme emotionale (plans fara motiv, iritabilitate, neliniste si anxietate), care de obicei nu determina afectare functionala.
Indexat de: Farmacist multiFARMBacil
Bacterie in forma de bastonas. Spre deosebire de coci (bacterii rotunde) si de spirochete (bacterii spiralate), bacilii sunt raspunzatori de numeroase boli: difterie, dizenterie, tetanos, tuberculoza etc.
Indexat de: Farmacist multiFARMBacilul Koch
Koch (bacil al lui). Bacterie raspunzatoare de tuberculoza. Sinonim: Mycobacterium tuberculosis.
Indexat de: Farmacist multiFARMBacterie
Termen generic prin care este desemnat ansamblul microorganismelor unicelulare, care nu apartin nici regnului vegetal, nici regnului animal, ci grupei protistelor procariote. Fiinta apartinand unui grup caracterizat printr-o structura unicelulara foarte simpla, cu nucleu difuz si care se reproduce prin sciziparitate (divizarea in doua). Unele bacterii au un efect benefic asupra organismului: cele care traiesc in intestin si contribuie la digestie si cele care, prezente in permanenta pe piele, impiedica bacteriile patogene sa o colonizeze (flora saprofita). Alte bacterii sunt patogene si se afla la originea a numeroase afectiuni. Ele patrund in organism in diferite moduri: inhalare (tuberculoza, difterie, tuse convulsiva), ingestie (febra tifoida), prin aparatul urogenital (bolile cu transmitere sexuala, ca sifilisul si blenoragia), prin plagi (tetanosul) sau prin foliculii pilosi (furuncule). Infectiile bacteriene cutanate sunt favorizate de caldura, transpiratie si astuparea pielii cu scutece sau cu pansamente.
Indexat de: Farmacist multiFARMBacteriurie
Prezenta a bacteriilor in urina. Desi urina este in mod normal sterila, o bacteriurie nu este sinonima intotdeauna cu o infectie a cailor urinare. In fapt, urina poate fi contaminata in momentul emisiei sale sau al prelevarii: atunci se vorbeste de bacteriurie nepatologica. Pentru ca o bacteriurie sa fie "semnificativa" ( adica ea sa ateste o infectie a vezicii, a uretrei sau a rinichilor), sunt cerute criterii foarte stricte, mai ales un numar de bacterii mai mare de 10.000 pe mililitrul de urina. Germenii prezenti in urina se cauta cu ajutorul unui examen citobacteriologic al urinii (E.C.B.U .), asociat cu o numaratoare de germeni.
Indexat de: Farmacist multiFARMC
Caduca
Strat (mucoasa) care captuseste peretii uterului in timpul sarcinii, fiind eliminata dupa nastere. Sinonim: decidua.
Indexat de: Farmacist multiFARMCafeinism
Intoxicatie cu cafeina manifestata prin: neliniste, tremuraturi, agitatie psihomotorie, insomnie, cresterea diurezei, inrosirea fetei, crampe abdominale.
Indexat de: Farmacist multiFARMCaii biliare (cancer al)
Indexat de: Farmacist multiFARM
Tumora maligna care atinge vezicula biliara sau calea biliara principala sub forma unui adenocarcinom (cancer al tesutului glandular).
Calabar (edem de)
Boala parazitara africana cauzata de infectia cu o filarie parazita, loa-loa. Loaza nu se intalneste decat in anumite regiuni ale Africii tropicale: sudul Nigeriei si Camerunului, Republica Centrafricana, Gabon, Congo, nordul Zairului si al Angolei. Contaminare - Boala se transmite prin intepatura unui taun, chrysops, care, hranindu-se, extrage larvele numite microfilarii din circulatia sangvina a subiectilor atinsi. Taunul traieste la marginea raurilor, in regiunile forestiere, si intepatura lui, care se produce in plina zi, este greu de evitat. Microfilariile cresc in organism si devin viermi de 2 pana la 7 centimetri lungime, care se deplaseaza in permanenta sub piele, unde sunt vizibili, si sub conjunctiva ochiului. Semne si simptome - Deplasarea viermelui in organism provoaca placarde inflamatorii pe torace, pe maini si pe antebrate, indeosebi, cunoscute sub numele de edeme de Calabar. Bolnavul se plange de mancarimi, de umflari trecatoare ale bratelor, antebratelor, fetei si toracelui. Trecerea unui vierme sub conjunctiva ochiului cauzeaza un edem dureros, dar benign. Tratament - Tratamentul este rezervat, in general, persoanelor foarte deranjate de boala si care nu mai sunt expuse unei noi infestari. El nu este sistematic, boala fiind benigna. Tratamentul se face la spital si medicul prescrie in general, in doze treptat crescatoare, dietilcarbamazina. Aceasta substanta poate declansa reactii alergice uneori grave. Sinonime: filarioza cu loa-loa, filarioza loa, loasis, loiaza, loa-loa, loaza.
Indexat de: Farmacist multiFARMCalatorii (sfaturi pentru)
Ansamblu de masuri de luat inainte, in timpul si dupa deplasarea intr-o tara tropicala sau intr-o tara in care igiena este defectuoasa si care permit evitarea majoritatii bolilor parazitare, bacteriene sau virale. Inaintea oricarei calatorii de acest fel, este indispensabil sa se ia cunostinta de bolile endemice din tara sau din tarile respective cu scopul de a proceda la vaccinarile necesare organizate pe langa un consulat, o companie aeriana, un centru de vaccinare etc. Actualmente, doar vaccinul impotriva febrei galbene este cerut pentru intrarea in anumite tari, pe baza reglementarii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (O.M.S.); de fapt, el este indispensabil inaintea oricarei calatorii in Africa si in America intertropicala, chiar si in tarile in care nu este cerut un certificat de vaccinare. Vaccinul impotriva holerei nu este indicat de catre O.M.S. In prezent, un nou vaccin este in curs de evaluare. Alte vaccinari sunt facultative, dar recomandate din plin, ca rapelul sau vaccinarea antitifoidica, antitetanica, antipoliomielitica si vaccinul contra hepatitelor A (mai ales subiectii sub 40 de ani) si B. Chimioprofilaxie - Aceasta priveste, in principal, prevenirea paludismului cu Plasmodium falciparum (singurul paludism care poate fi mortal), indispensabila in toate regiunile intertropicale din Africa si America de Sud, si in zonele de hatisuri ale acelorasi regiuni din Asia. Ea consta in luarea de antipaludice (priza zilnica sau saptamanala dupa produsul utilizat), incepand din ziua sosirii pana la 6 saptamani sau doua luni dupa intoarcere. Totusi, in functie de locul si durata calatoriei sau de eventualele contraindicatii, aceste formule de prevenire pot varia si oricum trebuie sa ne asiguram inaintea plecarii, consultand un specialist in profilaxie, pe care din formule s-o adoptam. Mai rar, pot fi indicate si alte chimioprofilaxii, in particular impotriva filariozelor, tripanosomiazei africane si holerei. Masuri de igiena - In avion, mai ales in timpul zborurilor de lunga durata, este indicat sa te misti cat mai mult posibil si mai ales sa te ridici des in picioare, sa eviti incaltamintea, curelele si cravatele prea stranse care impiedica circulatia sangelui si, in cazul unei boli venoase, sa urmezi un tratament anticoagulant preventiv. Durerile de cap, frecvente, rezulta din presurizarea si deshidratarea datorata uscaciunii aerului conditionat: ele pot fi prevenite consumand lichide din abundenta (aproximativ 1 litru de apa la cate 4 ore) Pentru limitarea efectelor decalajului orar, sunt posibile doua atitudini: fie, pentru o calatorie vest-est, incercarea de a dormi in avion cu scopul de a sosi in cea mai buna forma posibila (este recomandabil sa se ia hipnotice cu durata scurta de actiune, astfel ca efectele lor sa fi disparut la sosire), fie, pentru o calatorie est-vest, sa se reziste somnului cat mai mult posibil, cu scopul de a te adapta orarului tarii de primire. La sosire, pentru a evita accidentele cauzate de caldura, calatorilor din tarile temperate le este recomandat sa evite eforturile fizice intense la mijlocul zilei si sa-si sareze bine alimentele (pentru a preveni deshidratarea) la inceputul sederii lor in tara respectiva. In caz de deplasare brusca la altitudine, calatorul este sfatuit sa respecte un repaus de 48 de ore pentru a facilita adaptarea organismului sau la un aer mai sarac in oxigen. Calatorii sunt sfatuiti sa se doteze, in cantitati suficiente, cu produsele farmaceutice pe care le folosesc de obicei (antidiabetice, pilule contraceptive etc.). Igiena alimentara consta in consumul exclusiv de apa minerala sau bauturi incapsulate (daca aceasta nu e posibil, apa trebuie sa fie filtrata, fiarta sau dezinfectata in prealabil), in abtinerea de a consuma inghetate sau bucati de gheata, unt crud sau nepasteurizat, legume crude, fructe care nu se pot decoji, fructe de mare, precum si carne sau peste insuficient prelucrate termic. In plus, pentru spalarea dintilor trebuie folosita apa minerala. Igiena pielii este capitala intr-un climat tropical; de fapt, aceasta este cel mai frecvent supusa infectiilor bacteriene sau micotice, a caror aparitie este favorizata de caldura, conjugata cu umiditatea: - protectia impotriva soarelui: utilizarea de creme filtrante, expunerea progresiva la radiatiile solare, administrarea de vitamina PP, de clorochin sau de beta-caroten in caz de fotoalergie; este recomandabil, in regiunile calde si uscate, sa se poarte o palarie usoara, de culoare deschisa, care sa protejeze de insolatii; in schimb, daca e vorba de un climat cald si umed, palaria nu este necesara si jeneaza evaporarea transpiratiei de pe gat si de pe pielea capului; - protectia contra umiditatii si caldurii: o buna igiena corporala (dusuri, utilizarea unei pudre care mentine pielea uscata), folosirea imbracamintei comode, de culoare deschisa (care reflecta razele soarelui), de preferinta din bumbac (tesaturile sintetice nu absorb transpiratia); - protectia impotriva bolilor parazitare in care contaminarea se face prin calea cutanata (bilharzioza, anguililoza etc.), evitand mersul cu picioarele goale in noroi sau pe teren umed, sau scaldatul in apa dulce, statatoare sau cu curgere slaba (brat de apa, fluvii, lacuri); - protectia fata de dermitele datorate contactului cu unele vegetale (paduri exotice, sucuri de arbori, de plante sau de fructe), evitand manipularea acestora fara precautii; - protectia impotriva acarienilor (capuse, sarcoptul scabiei) sau a insectelor (pureci, plosnite, tauni, tantari), cu ajutorul plaselor impotriva tantarilor (musticarii), emitatoarelor de ultrasunete sau imprastietoarelor de insecticide etc.
Indexat de: Farmacist multiFARMCalcai
Parte posterioara a piciorului. Scheletul calcaiului este constituit din osul calcaneu; el formeaza punctul de sprijin posterior al piciorului. Afectiunile calcaiului pot rezulta fie dintr-o atingere a calcaiului (calcaneita, osteocondrita a calcaneului la adolescent, fractura etc.), fie a tendonului lui Ahile, care se insera pe calcaneu, sau inca mai poate fi o consecinta a prabusirii podului plantar, de exemplu in cazul unei imobilizari prelungite. In toate cazurile, un exces de greutate sau o tulburare statica a piciorului (orientare defectuoasa a axei calcaneului, indeosebi) pot agrava simptomele.
Indexat de: Farmacist multiFARMCalcaneu
Os al tarsului, cel mai voluminos, situat la partea inferioara si posterioara a piciorului care formeaza calcaiul. Patologie - Fracturile de calcaneu, frecvente, sunt urmarea, in general, a unei caderi violente. Tratament - Tratamentul lor poate fi functional (reeducare imediata cu carje), ortopedic, chiar chirurgical in cazul unei deplasari osoase importante. O inflamatie (calcaneita) afecteaza uneori zona in care se fixeaza - sub calcaneu - tendoanele situate la talpa piciorului. Ea antreneaza o durere, chiar o umflare, aparand la mers. Mai mult, radiografia poate pune in evidenta prezenta unei spine calcaneene (mica excrescenta osoasa situata la partea inferioara a osului). Tratamentul se bazeaza pe purtarea de incaltaminte ortopedica, asociata cu infiltratii cortizonice locale.
Indexat de: Farmacist multiFARMCalcemie
Nivelul calciului continut in sange. Calcemia este foarte stabila, in jur de 2,5 milimoli pe litru. Aceasta rezulta dintr-un echilibru permanent intre absorbtia intestinala a calciului, fixarea sa in oase - sau, din contra, eliberarea sa - si eliminarea sa prin urina - hipercalcemie.
Indexat de: Farmacist multiFARMCalciferol
Vitamina D, numita si antirahitica, este liposolubila, adica este absorbita de grasimi, fiind esentiala in resorbtia calciului si fosforului la nivelul intestinului, catalizand totodata transformarea fosforului organic in anorganic si mobilizandu-l in tesuturi. Calciferolul, componenta a vitaminei D, poate fi clasificat in ergocalciferol sau vitamina D2 si colecalciferol sau vitamina D3.
Indexat de: Farmacist multiFARMCalcificare
Depunere a calciului in tesuturi. Calcificarea este cel mai des un proces normal de fixare a calciului in tesutul osos, contribuind in mod major la soliditatea acestuia. Uneori, calcificarea, anormala, se produce in tesuturile moi. Ea este cel mai des consecinta unor alterari locale ale tesuturilor: leziunea ateromatoasa intr-o artera, hematomul intr-un tendon sau o articulatie, alterarea cartilaginoasa legata de o condrocalcinoza articulara, necroza tuberculoasa intr-un plaman, necroza tumorala la un cancer de san. Sinonim: calcifiere.
Indexat de: Farmacist multiFARMCalcificare idiopatica a ganglionilor bazali
Afectiune neurodegenerativa, rara, caracterizeaza prin prezenta zone de calcifiere in diverse regiuni cerebrale, in special in ganglionii bazali si cortex. Sinonim: sindrom Fahr.
Indexat de: Farmacist multiFARMCalcificarii tendinoase (boala a)
Boala caracterizata prin formarea de depuneri de cristale dintr-o sare de calciu, apatita, in tendoane. Boala atinge toate articulatiile, dar locul sau de predilectie este tendonul muschiului supraspinal, care acopera umarul. Calcificarile pot sa devina deranjante daca, prin marimea lor, limiteaza mobilitatea tendoanelor sau daca ele se rup. Cristalele de calciu formate provoaca o periartrita acuta care se vindeca fara sechele. Tratament - Tratamentul consta in infiltratii locale de corticosteroizi si, in caz de jena majora, poate necesita o ablatie chirurgicala.
Indexat de: Farmacist multiFARMD
㊉ Adauga un Termen
Promotii si oferte
In Farmaciile multiFARM
Pentru informatii avizate dpdv medical va rugam sa consultati direct un farmacist in farmaciile fizice multiFARM sau sa urmati sfaturile si indrumarile medicului dvs. Continutul paginilor din sectiunea "Dictionare", precum si alte sectiuni ale site-ului www.farmaciamultifarm.ro (Articole, Blog, etc) au ca unic scop informarea dvs. Ele nu reprezinta indrumarea unui specialist (farmacist sau cadru medical), daca nu este specificat altfel. Echipa multiFARM nu incurajeaza autotratamentul. Este foarte periculos sa luati medicatie fara indicatia medicului. Nu exista medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient. Exista medicamente ce pot deveni nocive in anumite conditii, nespecificate pe prospect. Farmaciile multiFARM nu isi asuma responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.