Farmaciile multiFARM

multiFARM – Lujerului
Bd. Iuliu Maniu nr. 14, Sector 6, Bucuresti
(021) 430 04 25
L – V: 08:00 – 24:00
S – D: 09:00 – 24:00

multiFARM – Apusului
Bd. Iuliu Maniu nr. 186A, Sector 6, Bucuresti
(021) 434 39 65
L – V: 08:00 – 21:00
S – D: 08:00 – 19:00

multiFARM – Rezervelor
Strada Rezervelor nr. 54, Com. Chiajna, Ilfov
(031) 434 34 67
L – V: 08:00 – 21:00
S – D: 09:00 – 20:00

Articole pentru sanatate

Image module

Farmaciamultifarm.ro

Legaturi rapide

multiFARM

Grija dincolo de medicatie
Trimite reteta
Dictionare

Totul despre vaccinul antigripal

Totul despre vaccinul antigripal

Totul despre vaccinul antigripal
Totul despre vaccinul antigripal
Totul despre vaccinul antigripal

Dr. Gabriela Pasescu, medic primar medicina generala, Centrul Medical Academica, www.academica-medical.ro

Gripa este o infectie respiratorie cu afectare generala, aparitie sporadica, epidemica sau pandemica, provocata de virusul gripal. In fiecare an, odata cu scaderea temperaturilor, creste si pericolul contractarii acestui virus. Aflati cat de important este sa va vaccinati impotriva gripei. Exista trei tipuri de virusuri gripale: tipul A (cel mai agresiv, implicat in epidemii si pandemii), tipul B (implicat in infectii locale) si tipul C (cel mai putin agresiv).

Cum se transmite virusul gripal?

Sursa de infectie o reprezinta omul bolnav cu forma agresiva de boala si/sau cu forma inaparenta. Modalitatea de transmitere este aeriana, prin picaturile Pfluge (picaturi de saliva eliminate odata cu aerul respirat). Receptivitatea este generala, iar formele de boala variaza de la usoare pana la forme cu agravare rapida si evolutie fulminanta spre deces, iar imunitatea dupa vaccinare este scurta, de aproximativ 6 luni.

Semne si simptome specifice

Tabloul clinic este dominat de alterarea starii generale cu febra mare (peste 38°C), frisoane, mialgii (dureri musculare), artralgii (dureri articulare), dureri oculare (la presiunea si la miscarile globilor oculari), tuse seaca iritativa epuizanta, cefalee frontala, somnolenta sau agitatie.

Pneumonia gripala, cea mai grava complicatie

Cea mai de temut este pneumonia gripala, de cele mai multe ori cu evolutie dramatica, rapid progresiva spre deces prin insuficienta respiratorie acuta greu de tratat si de monitorizat. Alte complicatii presupun suprainfectiile bacteriene cu aparitia de traheite, bronsite, bronsiolite, meningoencefalite.

Antibioticele se administreaza doar in cazul suprainfectiilor bacteriene

In formele usoare si comune, terapia consta in izolarea pacientului la domiciliu, in camere bine aerisite si ventilate, umidificate, sub tratament simptomatic si suportiv cu antipiretice (reduc febra), doze mari de vitamina C, antiseptice orale, descongestionante nazale, mucolitice. Tratamentul antibiotic nu se utilizeaza decat in caz de suprainfectie bacteriana, stiut fiind faptul ca antibioticele nu au eficacitate in cazul virusurilor. Ca tratament etiologic, sunt recomandate medicamentele antivirale.

Vaccinarea antigripala si intarirea imunitatii, metode de a preveni gripa

Singura metoda specifica de a preveni gripa presupune vaccinarea anuala antigripala. Profilaxia nespecifica se face prin metode de crestere a imunitatii: alimentatie bogata in fructe si legume, miscare in aer liber, evitarea contactului cu persoanele bolnave si a aglomeratiilor etc.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) stabileste in fiecare an trei tipuri de tulpini de virusuri care vor forma structura unui vaccin adecvat fiecarei emisfere (nord si sud). Acestea reprezinta tulpinile cu cea mai mare probabilitate de a circula in sezonul rece din acel an.

Octombrie si noiembrie, perioada optima pentru vaccinare

In fiecare an, tipurile de tulpini care compun vaccinul se schimba. De aceea, vaccinurile nu pot fi folosite decat pentru acel sezon. Perioada optima de vaccinare este la inceputul sezonului rece (octombrie si noiembrie). Cu cat mai devreme, cu atat mai bine, deoarece, din momentul vaccinarii, imunitatea apare la aproximativ 2 saptamani prin anticorpii protectori specifici. De obicei, perioada de protectie este de 6 luni, dar se poate prelungi pana la 12 luni.

Exista efecte secundare?

Efectele secundare pot fi locale sau sistemice, de regula reduse ca intensitate si foarte rare. Cele locale sunt: durere si roseata la nivelul injectarii. Cele sistemice sunt mult mai rare: nevralgii, parestezii, oboseala, dureri de cap, transpiratii, tremuraturi, dureri musculare sau articulare, febra. In cazuri foarte rare, pot aparea reactii alergice grave sau afectari ale sistemului nervos central.

Cine trebuie sa se vaccineze?

Indicatiile pentru vaccinare ale OMS si Ministerului Sanatatii cuprind urmatoarele grupe de persoane ca prezentand risc crescut pentru formele severe de boala: persoanele peste 65 de ani, cele sub 65 de ani bolnavi cronici cu afectiuni cardiace sau respiratorii, cu diabet zaharat, sindroame de imunodeficienta, bolnavii de cancer, gravidele, copiii intre 6 si 23 de luni si personalul medical. In afara acestora, orice persoana se poate vaccina la cerere.

Principalul avantaj al vaccinarii antigripale este protectia ridicata contra gripei, de 90-95%. Exista insa si beneficii colaterale, in sensul unui grad de imunitate incrucisata cu alte tulpini de virusuri paragripale, numarul de infectii respiratorii usoare din sezonul rece scazand semnificativ.

Articol preluat de pe site-ul farmaciata.ro

Your email address will not be published. Required fields are marked *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://farmaciamultifarm.ro/wp-content/uploads/2021/03/vaccin.jpg);background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}